Linsesuppe med karamellisert purre og honningkrem

Norsk purre har sesong fra juli til januar.

DSC_0111Linsesuppe er en rett som for mange har en kjip vegetarklang, ikke akkurat noe man forbinder med gourmetmiddag. Det hjelper nok ikke på at linsesuppe ofte får en traurig farge og konsistens (godt illustrert på bildet over…). Men dette ryktet er så ufortjent! Linsesuppe er noe av det beste jeg vet. Kunsten er bare å bruke nok krydder og andre smakstilsetninger, for linsene tar til seg masse smak. Linsene får i denne oppskriften selskap av purre som er stekt lenge med brunt sukker, så den blir karamellisert og smaksrik. Liker du det sterkt er det bare å kjøre på med cayennepepper. Prikken over i’en er en crème fraîche/rømme- og honningblanding som suppa toppes med.

Jeg brukte halve gule mungbønner, mung dal. Det er mungbønner hvor skallet er fjernet, og de trenger bare å kokes i 20-30 minutter. I den opprinnelige oppskriften står det bare «linser», så det passer sikkert både med brune, grønne eller røde eller hva du vil .

Suppa holder seg fint i kjøleskapet noen dager, og smaker bare ekstra godt dagen etter.

DSC_0130

Du trenger (4 porsjoner):

3,5 dl tørre linser (brune/grønne/røde/mung dal)

1,4 l kraft eller 1,4 vann og 2 buljongterninger

3 ss olivenolje

2 ss smør

2 purreløk, hvor det grønne er fjernet. Kutt purren på langs og skyll den godt, skjær i små halvmåner.

1/2 ts salt

1/2 ts pepper

Et par klyper cayennepepper

2 ss brunt sukker

2 ss riseddik (jeg brukte vanlig eddik)

Crème fraîche med honning

  • 1,5 dl crème fraîche eller honning
  • 2-3 ss honning, eller etter smak

Sånn gjør du:

  1.  Skyll linsene godt. Ha dem i en kjele med kraft/vann og buljong, og kok opp. Skru så ned varmen og la linsene småkoke i 30 minutter.
  2. I mellomtiden smelter du smør og olje på medium varme i en stekepanne. Ha i purre, salt, pepper, cayennepepper og sukker. Stek purren til mesteparten av væsken er ute og purren begynner å bli litt brun – ca. åtte minutter. Skru da ned til lav varme. Fortsett å steke purren til den er blitt myk og søt, 15-20 minuttr.
  3. Når linsene har kokt i 30 minutter, ha i purren.
  4. Hvis du bruker spilttede mungbønner som jeg gjorde, begynner de nå å bli ferdigkokt. Hvis du bruker en annen type linser som ikke er kokt ferdig, la det hele koke i 30 minutter til, eller til linsene er myke.
  5. Bruk en håndblender til å lage purée av suppa. Smak til med eddik og eventuelt mer salt og pepper.
  6. Server med en skje eller to med honning-crème fraîche-blanding.

Legg igjen en kommentar