Nudging og fleksitarianisme

Jeg var på inspirerende foredrag med Gunhild Stordalen i GreeNudge på Psykologisk Insitutt  i dag, om atferdsendring som klimatiltak. GreeNudge initierer og finansierer forskning på grønne nudge, altså små dytt som skal gjøre det enklere å velge det som er bra for klimaet.

Definisjon av nudging:

IMG_7726 Gunhild kom med en viktig presisering angående nudging, nemlig at små dult ikke er løsningen på klimaproblemet. Vi trenger en internasjonal klimaavtale, og vi må fase ut fossil energi. Men dette vil ta tid, noe vi ikke har mye av før vi når et tipping point hvor det begynner å bli for sent å hindre store klimaendringer. Og da kan nudging være et godt sted å starte i mellomtiden, for å motivere klimavennlig atferd – for eksempel få folk til å kjøre elbil, kjøpe energieffektive hvitevarer og spise mindre kjøtt.

Visste du at verdens kjøttindustri står for nesten 1/5 av klimagassutslippene? Og at et anslag sier at på det samme arealet som det kan føs 100 mennesker på vegetarisk kosthold, kan det bare føs 10 mennesker på kjøtt? I tillegg kommer helseaspektene: Vi spiser nå dobbelt så mye kjøtt som helsedirektoratet anbefaler – de anbefaler 500 gram i uka, vi spiser i overkant av en kilo. I følge Framtiden i våre hender spiser vi ca. 80 kilo kjøtt hver i året (dobbelt så mye som for 40 år siden), altså langt over det som anbefales. Ideelt sett burde vi altså alle blitt vegetarianere. Men som Gunhild påpeker: Selv for en som henne, som er langt over snittet opptatt av klima og helse, ble det i lengden vanskelig å være vegetarianer. Hun slår derfor et slag for fleksitarianeren.

IMG_7735

Fleksitarianeren spiser kjøtt, men bare av og til. Alle trenger ikke å kutte ut kjøttet, men alle kan kutte ned på kjøttet. Det kan bety litt mindre kjøttporsjoner og mer vegetarisk tilbehør til middag, eller det kan bety noen kjøttfrie dager i uka. For eksempel fant GreeNudge at ved å endre rekkefølgen på en buffet, slik at vegetarrettene kom først, og kjøttet helt til slutt, spiste folk naturlig mye mindre kjøtt. Og tok sannsynligvis ikke skade av det. Så neste gang du lager middag; trenger du egentlig de baconbitene i omeletten? Og kanskje det holder med litt kylling til hver, og mer ovnsbakte grønnsaker og couscoussalat til?

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s