Cannelloni med spinat og ricotta

Norsk spinat har sesong fra juli til september.

DSC_0032DSC_0108Jeg har hatt lyst til å lage pastarør fylt med ricotta og spinat i mange år, men aldri kommet meg så langt. Så her en dag lyste denne cannelloni-pakka mot meg på Ica, med oppskrift på cannelloni fylt med spinat og ricotta på baksiden, og endelig kunne jeg debutere som cannelloni-kokk. 

DSC_0012

Det ble en veldig mettende og god rett som passer fint å lage i helga når man har litt ekstra tid. Den tar circa en time å lage.

Jeg brukte oppskriften på pakka, men en litt modifisert variant. I den opprinnelige oppskriften var det nemlig masse spinat –  1,4 kilo til 6 personer. Jeg brukte 750 gram, og det ble nok til fire personer, med en salat til. Jeg ser at mange oppskrifter har lik mengde ricotta og spinat, så det går an å prøve seg fram. Denne ble mer «spinatete» enn kremete, med ganske kompakt spinat i hver rull. Supersunn, med andre ord, men det kan hende en f.eks. mer barnevennlig variant vil være å ha mer ricotta.

Hvis du ikke gidder å lage bechamelsaus kan du som Jamie Oliver bruker en saus av crème fraîche (500 g), hakket ansjos (3 stk) og parmesan (2 håndfuller) i stedet – og mozzarella på toppen. Det skal jeg prøve neste gang!

Ingredienser (4 personer):

  • 250 gram cannelloni (funker sikkert med lasagneplater også)
  • 750 gram spinat (3 poser)
  • 250 gram ricotta (1 boks)
  • 1 hvitløksfedd, hakket
  • 5 ss revet parmesan
  • 1 bunt persille
  • 1 kvist timian
  • 1 kvist oregano
  • 1 egg
  • Muskatnøtt
  • Salt og pepper
  • 8 dl bechamelsaus

Bechamelsaus:

  • 8 dl H-melk
  • 20 g smør
  • 2 ss mel
  • Salt og pepper
  • Revet muskattnøtt

1. Rens spinaten og skyll den godt. Kok opp en kjele  vann med litt salt i, og ha i spinaten. La den koke i circa tre minutter, før du lar den renne av i et dørslag og kjøles ned litt. Klem ut vannet og hakk i små biter.

2. Bland spinat, ricotta, hvitløk, parmesan og egg, og persille, timian og oregano som er vasket og hakket i biter. Ha i salt, pepper og muskatnøtt etter ønske. Bland det sammen med en liten skje for å få det godt blandet sammen.

DSC_0047

3. Lag bechamelsaus. Smelt smør på middels varme i en kjele, og ha i mel under kraftig omrøring, til det ikke lenger er flytende fett igjen. Nå har du i halvparten av melken mens du rører konstant. Tilsett krydder og muskat etter smak. Hell i resten av melken når sausen tykner, men pass på at det nesten koker hele tiden.

DSC_0010

4. Fyll cannelloniene med spinatblandingen. Jeg syns det var enklest å bruke hendene.

5. Hell et lag bechamelsaus i en ildfastform. Legg så i et lag cannelloni, ha på mer bechamelsaus, og et nytt lag med rør. Avslutt med bechamelsausen som er igjen.

DSC_0068

DSC_0072

6. Gratiner det hele i ovnen i circa 20 minutter på 180 grader.

DSC_0081
7. Servér med en gang, for eksempel med en enkel tomatsalat til. Jeg hadde på ekstra parmesan på toppen.
DSC_0119
Retten smakte som mange retter enda bedre dagen etter, og kan sikkert fryses også.
PS I. Visste du at cannelloni betyr store rør? For etymologien bak flere pastatyper, se min gamle blogg. (Her kunne jeg for øvrig nå lese at «Mitt mål for Italia-oppholdet er å lære meg å lage cannelloni fylt med spinat og ricotta.». Jammen på tide at jeg lærte meg det nå, to år etter å at jeg flyttet fra Italia.
Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s