Mammas müsli

DSC_0055

Etter å ha prøvd en rekke ulike oppskrifter på hjemmelaget frokostblanding, har jeg landet på denne – mammas oppskrift, noe modifisert. Jeg liker at den ikke er altfor søt, så det går an å spise den til frokost hver dag. Müslien er faktisk det eneste jeg spiser til frokost, så jeg blir skikkelig grinete hvis det er tomt for den eller melk om morgenen. Så avhengig er jeg, at da vi var på ferie i Italia en uke i fjor, hadde jeg med en isboks full av hjemmelaget müsli i kofferten.

Müslilaging er en koselig søndagsaktivitet som sprer godlukt på hele kjøkkenet. Oppskriften kan varieres etter dine preferanser, for eksempel kan den jazzes opp med å ha i mandler, nøtter og tørket frukt.

Du trenger:

  • 1 pakke 4korn
  • 2 dl kokosmasse
  • 7 dl store havregryn
  • 3 dl havrekli
  • 1 dl sesamfrø
  • 1 dl linfrø
  • 3 dl solsikkekjerner
  • 3 ss kanel
  • 1 dl varmt vann
  • 2,5 dl olivenolje
  • 1 liten boks honning (jeg bruker ca 125 gram, og søter heller med en del rosiner. Bruk mer honning om du liker det søtt)
  • Rosiner

For en luksusvariant kan man i tillegg tilsette etter smak: 

  • Gresskarkjerner
  • Hakkede mandler, hasselnøtter, pekannøtter, pistasjnøtter eller andre kjerner/nøtter
  • Tørket frukt og bær, som aprikos, papaya, gojibær, mango eller tranebær (tilsettes mot slutten, som rosiner)
  • Quinoa, «poppet» i tørr stekepanne først
  • Frø fra vaniljestang/vaniljesukker
  • Appelsinskall

DSC_0051

Sånn gjør du:

1. Bland alt det tørre (ikke rosiner) i et dypt stekebrett.

DSC_0020

2. I et litermål, rør sammen honning og varmt vann. Bland i olivenolje.

3. Bland oljeblandingen med det tørre. Bruk gjerne hendene, og sørg for at alt får oljeblanding på seg.

DSC_0037

4. Sett stekebrettet i ovnen på 200 grader. La det stå der i ca. ti minutter, til blandingen er gyllen på toppen. Da åpner du ovnsdøra og rører i blandingen. Gjenta omtrent hvert femte minutt, så alt blir gyllent. Når all müslien begynner å se gyllen og ferdig ut, etter ca. en time, ha i rosinene. Jeg liker at müslien er «godt stekt», da smaker den mest. La blandingen stå i ovnen i fem minutter til etter at du har tilsatt rosinene.

5. La müslien avkjøles før du har den i lufttett boks.

Spises med melk, yoghurt naturell eller kefir, gjerne med friske bær til.

DSC_0064

Et glass med müsli er også en fin gave.

DSC_0063


DSC_0031

Advertisements

One thought on “Mammas müsli

  1. Tilbaketråkk: Lag din egen kefir på kjøkkenbenken | firesesonger

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s