Lag din egen kefir på kjøkkenbenken

DSC_0348

I vår fikk jeg en veldig fin gave av en venninne. Siden har jeg gitt gaven videre til flere venner, som igjen har gitt den videre til nye venner. Gaven var kefirkorn, som brukes til å lage kefir av melk. Kornene kan brukes til å lage kefir i uendelig med tid, så lenge man tar godt vare på dem og fôrer dem med melk. Og de vokser stadig, så en del av kornene kan glede nye kefirlagere når man selv har fått nok.

DSC_0327

Kefir ble først lagd for mer enn 2000 år siden i Kaukasus-fjellene, ved å fermentere (gjære) melk. Metoden ble brukt for å få maten til å holde seg lenger, lenge før kjøleskapet ble oppfunnet.

Hvorfor lage sin egen kefir?

Kefir er svært næringsrikt og helsebringende, og den du lager selv er mye sunnere enn den du kjøper. Hjemmelagd kefir inneholder mange flere gode bakterier og er dermed enda mer balanserende for magen enn kjøpekefir. Vidunderdrikken er funnet å kunne hjelpe fordøyelsen, dempe allergiske reaksjoner, styrke immunforsvaret og forebygge kreft ved å bremse vekst av svulstceller. Kefir inneholder blant annet mye thiamin, B12, kalsium, folat og K2-vitamin, som mange i befolkningen får i seg for lite av. Får du tilgang til ferskmelk kjøpt rett fra bonden, er dette det aller mest næringsrike alternativet. Jeg bruker vanlig H-melk.

Hjemmelagd kefir har dessuten lave nivåer av laktose fordi den inneholder et enzym som bryter ned laktose, så selv personer med laktoseintoleranse kan i mange tilfeller drikke den. Er du laktoseintolerant, prøv deg fram ved å drikke litt av gangen.

På toppen av dette er kefir godt, billig, suprgøy å lage og kan nytes på mange måter.

Har du lyst til å lage kefir, men mangler kefirkorn? Ta kontakt med meg, jeg har stadig noen til overs.

Du trenger:

 • Kefirkorn
 • H-melk (vanlig lettmelk, geite- og sauemelk kan også brukes, eller eksperimenter med veganmelk som mandelmelk. Bruker du kremfløte blir det mer som rømme)
 • Et norgesglass/syltetøyglass
 • Et kjøkkenhåndkle eller lignende
 • Gummistrikk
 • En skje i plast/tre
 • Sil av plast

Sånn gjør du:

 1. Få tak i kefirkorn. Når du har nye kefirkorn, trenger disse å vende seg til nye omgivelser, og du trenger å bli litt kjent med hvordan de fungerer. De første gangene kan derfor kefiren bli veldig sur og ha merkelig konsistens. Dette blir bedre etterhvert. Husk at kefirkornene ikke liker metall, og i verste fall kan dø av det. Det er derfor viktig å ikke bruke metallgjenstander. Jeg bruker silen i en salatslynge. Det er også viktig å ha god hygiene når du lager kefiren. Vær nøye med vask av hender og utstyr, siden dårlige bakterier også vil like seg godt i kefiren.
 2. Ha kefirkornene i et godt vasket syltetøyglass. Hell over melk. Hvor mye melk du trenger kommer an på hvor mye kefirkorn du har. Begynn med litt de første dagene, og prøv deg fram. 2 ss kefirkorn er nok til 1 liter melk. DSC_0316DSC_0322
 3. Fest kjøkkenhåndklet/bomullsstoffet over glasset med en strikk.DSC_0044
 4. La kefiren stå på kjøkkenbenken.
 5. Etter 1-3 døgn er kefiren klar. Prøv deg litt fram med hvor lenge du lar den stå. Kefiren blir tykkere og surere jo lenger den står, så dette er litt en smakssak. Jeg pleier å la min stå 1-2 dager, men har lest at den må stå 3 dager for at melken skal bli helt nedbrutt. Kanskje noen lesere vet noe om dette?
 6. Sett en sil oppå en glasskrukke/bolle/litermål. Hell oppi kefirblandingen og bruk en skje for å dytte kefiren gjennom. Dersom kefiren er klar, men du ikke har tid til å ordne med den der og da, sett glasset med kefir i i kjøleskapet, så kan du vente opptil flere dager med å ta deg av den.DSC_0298DSC_0304
 7. Nå er kefiren klar til å drikkes. Den ferdige kefiren er litt kornete, det er normalt. Om du ønsker å gjøre den helt glatt kan du bruke en blender eller håndvisp.
 8. Drikk med en gang, eller hell over i flasker eller glasskrukker. Kefiren holder seg fint flere uker tid i kjøleskapet.DSC_0009
 9. Kornene kan nå brukes til å lage ny kefir. Vask syltetøyglasset du hadde kefiren i nøye og skyll bort all såpe. Ha i kefirkorn og gjenta prosessen.
 10. Jeg pleier å skylle kefirkornene i rennende vann en gang i uka for å rense dem.DSC_0310
 11. Mange syns kefiren smaker altfor surt i starten, siden den er mye surere og mer smaksrik enn kjøpekefir. Men man vender seg til det, nå liker jeg den sure smaken. Det kan være lurt å bare drikke litt i begynnelsen og øke på etter hvert, siden det kan være uvant for magen.
 12. Hva om man ikke gidder å gjøre dette annenhver dag? Å ha kefir er nesten litt som å ha et kjæledyr, den krever konstant stell og omsorg. I perioder du ikke har tid til å lage kefir eller reiser bort, kan du sette kefirkornene i kjøleskapet i maks et par uker. Ha på en del melk, så de har nok å spise av. Kefirkornene kan også fryses i lang tid, da skylt og uten melk. Når du vil begynne å bruke dem igjen er det bare å ha dem i melk i romtemperatur, så er de like fine.
 13. Etter hvert vil kefirkornene vokse. Da kan du enten øke mengden melk du lager kefir av, gi bort overflødige korn eller kvitte deg med dem.

Fortsatt usikker? En kjapp gjennomgang av hvordan å lage kefir:

Hva bruker man kefir til?
Kefiren kan drikkes som superhelsebringende leskedrikk, enten som den er eller smakssatt på ulike måter. Nydelig i smoothier, bakst, på müsli og for å lage sin egen ferskost og myse. Prøv å bruke kremfløte i stedet for melk for å lage rømme. Vi har dessuten kefir på hundematen til hunden vår, Bella 🙂

Jeg liker å blande kefiren med litt honning, eller bruke den i smoothie/lassie. F.eks:

 1. Kefir, frosne blåbær og solbær. Tilsett evt. litt banan.DSC_0358DSC_0378DSC_0381
 2. Kefir, banan og isbiter. Tilsett evt. litt kanel og honning.DSC_0017
 3. Kefir, søt mango og isbiter. Tilsett evt. revet ingefær og litt saft fra appelsin. Jeg lagde denne i går og brukte 2 dl kefir, 1 godt moden pakistansk mango og saften fra 1/2 appelsin. Nydelig!

 

11 tanker om “Lag din egen kefir på kjøkkenbenken

  • Hei! Jeg må dessverre meddele at mine kefirkorn har avgått med døden (jeg var for dårlig til å passe på…)
   Men jeg vet at det stadig er folk som gir bort kefirkorn, prøv f.eks. å spørre på facebookgruppa Tradisjonsmat Oslo (/Rogaland/Hordaland).
   Eller du kan bestille dehydrert startkultur (tørkede kefirkorn) på nettbutikken duggurd: http://duggurd.no/produkt/melkekefir-startkultur/
   Håper du finner ut av det, eller at noen som ser denne kommentaren og har kefirkorn til overs sier fra! Lykke til 🙂

  • Hei Harald,
   dessverre har jeg ikke kefirkorn lenger, jeg var for dårlig til å passe på dem!

   Men prøv å spørre på facebookgruppa Tradisjonsmat Oslo (/Rogaland/Hordaland). Evt kan du sette inn annonse om at du ønsker kefirkorn på Finn, jeg vet at det er folk som gir bort der med jevne mellomrom, men ser at det ikke er noen som gjør det akkurat nå.

   Eller du kan bestille dehydrert startkultur (tørkede kefirkorn) på nettbutikken duggurd: http://duggurd.no/produkt/melkekefir-startkultur/

   Lykke til!

 1. Hei! Så fint at du blogger om kefir! Har selv laget kefir i 3-4 år nå, og erfaringen er at kefiren blir bedre med lokk. Du slipper krysskontaminering, som er viktig å tenke litt over når man driver med all slags fermentering. Les fx her:
  https://www.culturedfoodlife.com/fermenting-tip-use-a-lid-or-cloth/
  Og i tillegg, hvis man gidder å vente så lenge – blir kefir som fermenterer i kjøleskap sykt digg hvis man har tålmodighet til å vente i 3 uker. Blir renere i smaken (mindre bondegårdssmak) og masse kullsyre! Men det er jo smak og behag. Hvis du lar kefiren skille seg, separerer du melkeproteinet fra myse – og myse lager en aldeles ny-y-ydelig bringebærlimonade, er latterlig godt i drinker og er selvfølgelig en helt super starterkultur til melkesyregjæring av kål og kimchi eller hvapokkersomhelst man vil fermentere i et glass. Ananas, mynte og eple, fx.

  En liten fun fact til slutt – forskning viser jo at hjemmelaget, fermentert mat beholder et større mangfold i næringsverdien enn fabrikkert – både pga av utfordringer vedrørende holdbarhet, og pga statlige hygiene- og helseforskrifter som industrien må innrette seg etter. (Og som noen ganger kan slå fatalt ut i hjemmene – hvis man ikke utviser bra nok kontamineringshygiene).
  Imidlertid viser den samme forskningen at akkurat når det kommer til kefir, er det mikrobakterielle mangfoldet ganske likt i kjøpekefir som i hjemmelaget. Kjøpekefir er altså en levende bakteriekultur. Det er derfor gammel, gjenglemt kjøpekefir bobler i kartongen, Det er jo gasser fra bakteriekulturen. Synes Tine fortjener bedre omtale på akkurat det punktet, de er svært tro mot originalvaren. Smaken er imidlertid annerledes, den vil variere bittelitt fra bakteriekultur til bakteriekultur, og fra hjem til hjem (pga varierende bakteriepåvirkning i hvert hjem). Også er det littegrann billigere å lage sin egen. Og veldig hyggelig.
  Takk for en fin artikkel!

  • Tusen takk for masse interessant nytt om kefir! Jeg har ikke tid til å lage min egen akkurat nå, så drikker Tine sin – derfor er det godt å høre at den er ganske lik hjemmelaget!

 2. Hei Hvor for du tak i kefirsopp ?Jeg bruke det for manoe år siden 😀Skulle så gjærne hatt 😀kjøper gjærne viss du vet nom som har.

  • Fikk flotte og billige kefirkorn på Finn nå siste gang jeg måtte skaffe nye korn. Tror det er lurt å være litt kritisk til første syrning, bli kjent med bakteriekulturen før man drikker. Sjekke at lukt og smak er ok, kanskje? Og at man tåler noen slurker først, hvis man har litt sart mage.

 3. Hei Hvor for du tak i kefirsopp ?Jeg bruke det for manoe år siden 😀Skulle så gjærne hatt 😀kjøper gjærne viss du vet nom som har.

  • Jeg fikk kefirkorn av en venn, men har dessverre ikke noe lenger. Vet det går an å bestille tørket på nett – eller kanskje prøv på Finn? 🙂

 4. Hei skulle så gjærne hatt sånn sopp😀Brukte det for mange å siden og kurere halskatar .Har du noe å selge til meg. Hilse Ann wikdahl

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s