Klimapsykologi #1

DSC_0344

I går var jeg på konferanse om klimapsykologi på BI. Her var blant annet WWF-strategiker Tom Cromptom fra England med på Skype, for å snakke om klimaatferd og verdier (grunnen til at han ikke var der fysisk, var at han holdt seg så sterkt til verdien sin om ikke å fly).  Psykologer snakket om hvorfor ikke flere tar klimatrusselen på alvor, og hvordan klimasaken kan kommuniseres for nettopp å flere til å handle.  I tillegg ble vi presentert for en rekke eksempler på ting som har blitt gjort i Norge, for å redusere CO2-utslipp hos privatpersoner, bedrifter og i lokalsamfunn. Superinspirerende!

Jeg tenker å skrive noen små bloggposter med smågløtt fra konferansen, og spre dem litt utover bloggen. Så stay tuned!

Jeg begynner med å anbefale en side om klimakommunikasjon, nemlig Talking Climate. Jamie Clarke som jobber med siden holdt et innlegg om nettopp klimakommunikasjon. Stikkord fra han var:

  • Fortelle nye historier. Folk er lei av tall og grafer, og tall og grafer snakker ikke til følelsene. Klimaendringer bør helles snakkes om gjennom historier om for eksempel kjærlighet til naturen og lokalsamfunnet, personlige opplevelser, følelser, nye metaforer.
  • Man kan ikke tvinge folk til å være redde hele tiden, det virker lite motiverene. Og å fremkalle skyldfølelse kan dessuten virke mot sin hensikt, fordi den kan gjøre folk apatiske heller enn å få dem til å handle.
  • Skepsis: hvor mange er egentlig klimaskeptikere? Ikke veldig mange. Det er et større problem med alle dem som sier at de tror på menneskeskapte klimaendringer, men likevel handler som ingenting. De fleste av oss faller nok i denne kategorien. Jo mer vi snakker om klimaskeptikere, jo mer virkelig blir det, mente Clarke.

Nå må jeg løpe, for jeg skal på sykkeltur i helga. Følg med til uka for mer klimapsykologi.

PS Kjedelig å illustrere dette med noen dølle mobilbilder av en person som står foran en Power Point, jf. poenget om at klimasaken kommuniseres bedre ved å spille på følelser og historier enn gjennom grafer og tall. Jeg spriter derfor opp forelesningsrekken med noen høstbilder fra vakre Norge, tatt av meg.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s