Pepperkaker

DSC_0781

Nå er det under en måned til julaften! Jeg er ikke så opptatt av å lage masse julekaker, men det er veldig koselig å lage noen. I helga lagde vi derfor pepperkaker, med oppskriften til barnehagetante Kari. Denne har vi brukt i alle år, noe som synes ved at siden den står på i mammas oppskriftsbok er markert med mel og pepperkakedeig fra tidligere års produksjon. Jeg har tatt i litt ekstra krydder i forhold til originaloppskriften, og brukte litt nellik og kardemomme også.

Vi måtte bake i to omganger siden det ble for få pepperkaker første dagen (deigen er som kjent det aller beste med pepperkaker, så sørg for å lage deig nok til å spise en del også). Første gangen brukte vi lys sirup, andre gangen mørk. Begge deler funker, og pepperkakene ble kjempegode begge ganger. Mørk sirup ga mørkere kaker og litt kraftigere smak på kakene. Jeg syns deigen ble best med lys sirup. Doble gjerne denne oppskriften hvis du skal lage en del!

Du kan selvfølgelig bruke smør i stedet for margarin og fløte i stedet for melk hvis du foretrekker det, men vi brukte melk og margarin og det ble veldig godt. Melk og margarin skal visst være bedre dersom du skal lage pepperkakehus.

DSC_0772

Du trenger:

  • 8 ss sukker
  • 8 ss sirup
  • 1 dl H-melk/fløte
  • 120 gram margarin
  • Ca. 5 dl hvetemel
  • 1 ts nykvernet pepper
  • 1 ts tørket ingefær
  • 1 ts kanel
  • 1 ts kardemomme
  • 1 ts malt nellik
  • 1 ts natron

Sånn gjør du:

  1. Varm opp sukker, sirup og melk til kokepunktet i en kjele.
  2. Skjær margarin/smør i biter, og hell den varme sirupblandingen over dette. Bland sammen til smøret er smeltet inn i blandingen.
  3. Bland melet med krydder og natron, og rør det tørre inn i smørblandingen til du har fått en jevn deig.
  4. La deigen stå i kjøleskapet i noen timer, gjerne natta over.
  5. Ha deigen på et bakebord med litt mel, kjevle ut og stikk ut pepperkaker. Legg kakene forsiktig på stekebrett kledt med bakepapir. For å få et bra resultat er det viktig at kakene er omtrent like tykke og store, så de blir ferdigstekt omtrent samtidig.
  6. Stek papperkakene på 200-225 grader i 5-10 minutter, avhengig av størrelsen på pepperkakene og stekeegenskapene til ovnen din. La pepperkakene avkjøles litt på stekeplaten før du avkjøler dem ferdig på rist.
  7. Oppbevares i tett kakeboks.
  8. Kakene kan pyntes med en blanding av melis og eggehvite og nonstop etc.

DSC_0690

DSC_0694

DSC_0710

      DSC_0775 DSC_0777

Lag gjerne ekstra deig til å lage kaker med hull i som kan henges opp som pynt i vinduet.

DSC_0716

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s