Dal Makhani: Himmelsk indisk linsestuing

DSC_0104

Ok, i all beskjedenhet, jeg tror jeg lagde den beste middagen i verdenshistorien i går. I alle fall er det den beste indiske retten jeg har lagd, og jeg har prøvd en del varianter av indiske linsestuinger (dal) i det siste. Hemmeligheten er selvfølgelig masse fett i form av smør og crème fraîche, men også deilige krydre som får steke seg smaksrike først. La deg ikke skremme av krydderlista: Skaff deg disse på en innvandrerbutikk, og du har nøkkelen til en masse retter som smaker som på indisk restaurant. Og når du først har krydrene i hus, er dette en billig og deilig middag som du smeller sammen i en fei.

Oppskriften er en omtrentelig utgave av denne, som igjen er en oppskrift fra en restaurant i Bangalore! Jeg droppet noen krydre jeg ikke hadde, og brukte brune linser i stedet for en blanding av svarte linser, røde kidneybønner og bengal gram dal.

Du trenger (til 3-4 personer, avhengig av hva du serverer i tillegg)

  • 250 g tørkede brune linser
  • 10 g fersk ingefær, skrelt
  • 3 hvitløksfedd
  • 2 grønne chili/jeg brukte litt tørket chili
  • Salt

til tadka

  • 50 g ghee/jeg brukte litt solsikkeolje
  • 1,5 ts spisskumminfrø
  • 1 hvitløksfedd
  • 1,5 ts fenugreek-frø, dvs bukkehornfrø
  • 100 gram tomatpuré

til slutt

  • 50 g smør
  • 2 dl fløte/jeg brukte crème fraîche
  • 0,5 ts eller mer chilipulver, etter smak
  • 1 ts garam masala

Sånn gjør du:

  1. Vask linsene ved å skylle dem og la vannet renne av flere ganger.
  2. Hakk hvitløk, ingefær og grønn chili fint.
  3. Ha linsene i en gryte sammen med vann som når 2 cm over linsene. Ha også i  ingefær, hvitløk, grønn chili og litt salt. La det småkoke i 20 minutter. Hell av overflødig vann.
  4. Mens linsene koker,  lager du tadka. Varm opp ghee eller olje i en varm panne til det er varmt, ha i spisskumminfrø og fenugreek-frø, og rør hele tiden til de begynner å «poppe» litt. Det tar et par minutter. Dette brenner seg lett, så pass på! Ha i hvitløk og stek til det begynner å få farge. Ha i tomatpuré og stek i ett minutt til, mens du rører rundt.
  5. Ha tadkaen i de kokte linsene, og rør godt.
  6. Ha i mer chilipulver hvis du ønsker det, i tillegg til smør og crème fraîche. La linseblandingen småkoke i 30 minutter.
  7. Når linseblandingen er ferdig, har du i garam masala og smaker til med andre krydder, for eksempel mer salt eller chili om du ønsker det.
  8. Server med ris og mangochutney, og gjerne frisk koriander og naan.
  9. Hvis du lager ekstra stor porsjon, smaker denne enda bedre dagen etter, når smakene har fått satt seg ordentlig.

PS. Bloggen hvor originaloppskriften ligger, Vegeyum, er et funn! Masse indisk vegetarmat. Her er et innlegg om mat som passer til november – nå har det jo blitt desember, gitt, men tror disse er like aktuelle nå.  Jeg har lyst til å prøve rødbetcurry, tjukk youghurt- og tahinidip og hjemmelagd yogi-te.

Advertisements

2 thoughts on “Dal Makhani: Himmelsk indisk linsestuing

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s