Kattelykke


DSC_0005

Pus hjemme på gården har fått fire små. Nå er de seks uker gamle, og hver morgen da jeg var hjemme på juleferie, våknet jeg av seksten labber som galopperte fram og tilbake på naborommet, kastet seg fra stol til stol, klatret i duken og bykset etter kattemammas hale.

DSC_0218

Det fikk meg til å tenke på et foredrag jeg var på med miljøpsykolog Per Espen Stoknes i høst. Han snakket om skillet mellom fascinasjon og fokusert oppmerksomhet. Mens fascinasjon er den typen oppmerksomhet vi bruker når vi bare sitter og ser ut av vinduet eller lar blikket vandre over landskap, er fokusert oppmerksomhet den vi bruker når vi jobber, ser på tv eller leser. Tenk over hvor mye av dagen vi bruker fokusert oppmerksomhet! Andelen har for egen del blitt mye større de siste åra, med smarttelefonens inntreden. Reaksjonen min når jeg ser at det er tre minutter til trikken kommer, er å ta opp telefonen og sjekke Facebook.

fascinerende: noe som griper tak i en av begeistring (Wiktionary)

Hva gjør det med oss, når så mye oppmerksomhet vår er fokusert, og så lite er ren fascinasjon?  En av grunnene til at det gjør så godt for humør og tanker å være ute i naturen, kan være at vi da bruker fascinasjonsoppmerksomheten. Vi slipper å tenke, evaluere og konsentrere oss om det vi ser, men kan bare la blikket vandre og registrere det rundt oss, rett og slett la oss fascinere. Og tror du at du slapper av når du ser på TV? I følge Stoknes er tv-seing blant aktivitetene som er den aller sikreste veien mot utbrenthet. Jo mer du ser på tv, jo større er faren for å bli utbrent. Så når du er sliten og trøtt, kanskje trenger du å skru av den fokuserte oppmerksomheten, og heller la deg fascinere. Gjennom å sitte og glane, ut av vinduet, på bylivet, på en elv eller – her kommer poenget mitt – på dyr. I jula kjente jeg på hvor deilig det var, å bare sitte å se på kattungene, hvordan de leker, sover, dier, koser og utforsker. Ikke rart kjæledyr gjør deg lykkelig.

Så – nyttårsforsettet mitt for 2014 er ikke mer trening, grønnsaker eller studiestruktur: men mer fascinasjon!

Trangt rundt matfatet

DSC_0138

DSC_0006      DSC_0146   Morgenvasken.DSC_0165 DSC_0168 DSC_0178   DSC_0151

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s