Massert grønnkålsalat

DSC_0472

Alle som leser et minimum av matblogger har fått med seg de siste åras store dille i bloggosfæren: grønnkål, eller kale på engelsk.

Selv har jeg spist lite grønnkål, rett og slett fordi de aldri selger det på butikkene hvor jeg vanligvis handler. Men jeg har fått med meg at grønnkål er noe av det sunneste du kan spise: gunstig for blodtrykket, kan forebygge kreft, inneholder masse jern og folat, etc. etc. Attpåtill er grønnkål supersunt for miljøet: den er lett å dyrke og veldig hardfør, så hardfør at den tåler frost og kan høstes hele den norske vinteren! For mer om den deilige grønnkålen, les denne artikkelen.

Men så her en dag rasket jeg med meg en pose grønnkål fra Bondens Butikk på Mathallen. Endelig! Mitt største bloggidol er Sarah Britton, som står bak den fabelaktige vegetarbloggen My New Roots. Oppskriftene hennes slår aldri feil. Valget for oppskrift falt da naturlig nok på en av hennes kale-oppskrifter, nemlig massert grønnkålsalat med druer og valmuefrødressing.

Mens ubehandlet grønnkål er ganske hard, med tykke fibre og litt bitter på smak, endrer kålen seg totalt når den får denne massasjebehandlingen. Den faller sammen, blir mykere i konsistensen og søtere i smaken. Grønnkålen passer perfekt med den syrlig-søte dressingen den serveres med i denne salaten, og litt ristede nøtter eller kjerner, jeg brukte pinjekjerner, gir god tyggemotstand og smak. I følge guru Sarah er massert kål også godt i sandwicher og pesto. Jeg tror henne!

Du trenger:

Til 2-3 personer

Massert kål:

  • 1 bunt grønnkål, godt vasket, den tykke stilken fjernet, skåret i strimler.
  • 1 sitron
  • Kaldpresset olivenolje
  • Havsalt

Til resten av salaten

Valgfrie ingredienser. f.eks.:

  • 1 moden avokado
  • 1 håndfull grønne/røde druer, skåret i to
  • 0,5 dl pinjekjerner ristet i varm stekepanne
  • Kokte grønne eller svarte linser, avkjølt

Valmuefrødressing

  • 0,5 dl olivenolje
  • 2 ss eplecidereddik
  • 1 ss Dijonsennep
  • ½ sjalottløk, i terninger
  • 1 ss valmuefrø
  • 1 klype havsalt
  • 1 ss honning

Sånn gjør du:

  1. I en stor bolle, ha grønnkål sammen med sitronsaft, olivenolje og salt. Rull opp ermene og masser kålen til den er mørkegrønn og myk, ca. 2-3 minutter.
  2. Når du har massert grønnkålen holder den seg i en tett boks i opptil fire dager i kjøleskapet.
  3. Bland sammen ingrediensene til dressingen, f.eks. ved å ha alt i et glass med lokk og riste godt. Eventuelle rester holder seg i et tett glass i opptil en uke i kjøleskap.
  4. Bland dressingen med grønnkålen, og tilsett hva du måtte ønske: frukt, grønnsaker, kokte eller spirede korn/linser/bønner, nøtter eller frø. Vær kreativ! Jeg hadde i kokte grønne linser, grønne druer skåret i to, ristede pinjekjerner, grillede hele hvitløksfedd, avokado og agurk.
  5. Buon appetito!
DSC_0381

Et underverk av en kål

DSC_0414

Digg dressing

DSC_0462

Enda diggere salat

En tanke om “Massert grønnkålsalat

Leave a reply to Jane H. Johansen Avbryt svar