Søtpotet med kakao(!)tomatsaus

DSC_0562
Nok en suksessoppskrift fra Sarah B. og My New Roots: ovnsbakt søtpotet med diverse fyll og en herlig tomatsaus lagd med blant annet dadler og kakao! Wow. Sausen kan kanskje være litt vel alternativ i smaken for noen, du kan jo droppe kakao og kanel om du har konservative smaksløker. Men jeg syns den ble superdigg, som en litt krydret ketchup, bare mye, mye bedre. Jeg hadde ikke så mye spennende tilbehør, så jeg serverte søtpoteten med kun tomatsaus, koriander og vårløk, men det ble et festmåltid!

Fylt søtpotet

Du trenger:

Til 4 personer
  • 4 middels store søtpoteter

Valgfritt fyll. Sarah B. foreslår:

  • 1 boks svarte bønner/tilsvarende mengde kokte
  • 1 moden avokado
  • koriander
  • vårøk
  • spirer
  • limebåter
  • smuldret geitost (da snakker vi nok av typen chèvre e.l., ikke søt brunost)

Sånn gjør du:

  1. Sett ovnen på 200°C.
  2. Prikk noen ganger i søtpotetene med en gaffel, og legg dem på et bakepapir i ovnen. Stek i 30-45 minutter, avhengig av hvor store potetene er. De er ferdige når du kan stikke en kniv i søtpoten og enkelt komme gjennom skallet, og den er myk i midten.
  3. Ta søtpotetene ut av ovnen og skjær et snitt i midten på hver av dem, nesten ned til bunnen. Åpne den litt opp. Hvis du ikke klarer dette, kan du som meg bare dele den i to og legge fyllet på toppen 🙂
  4. Fyll søtpoteten med svarte bønner og topp den med avokado og andre urter, spirer eller grønnsaker. Ha på tomatsaus.

PS. Hvis du vil koke bønner selv, finner du instruksjoner her.

Krydret tomatsaus med kakao og tahini

Nok til ca. 5 dl

Du trenger:

  • Litt koksnøttolje/ghee/annen olje
  • 1 middels stor løk
  • 3 hvitløksfedd
  • 1 boks hermetiserte tomater
  • 1 ts spisskummen
  • 1/2 ts malt kanel
  • 1/2 ts malt timian
  • 1/4 ts chipotle/jeg brukte litt tørket chili
  • Litt cayenne
  • 1-3 dadler (avhengig av størrelse og din smak. Fjern kjernene)
  • 2 ss kakaopulver
  • 1 ss nøttesmør eller tahini
  • 4 ss vann
  • 1 1/2 ss limejuice

Sånn gjør du:

  1. Smelt oljen og ha alle krydrene i en middels stor kjele. La det steke mens du rører hele tiden, i omtrent ett minutt, til det begynner å lukte godt.
  2. Ha i løk og et par klyper salt, og stek til løken er myk, omtrent 5 minutter. Tilsett hvitløk og stek et par minutter til. Hvis det blir tørt, ha i litt tomatjuice fra boksen med hermetiserte tomater.
  3. Hell de hermetiserte tomatene i kjelen og la det koke i 5 minutter. Smak til med krydder.
  4. Ha tomatblandingen i en blender, eller bruk en håndmikser. Tilsett dadlene, kakao, nøttesmør, limesaft og et par spiseskjeer av vannet. Mos dette, tilsett eventuelt litt mer vann, til du får passe konsistens. Smak til med mer krydder hvis det trengs.
  5. Server. Rester holder seg i kjøleskapet i inntil en uke.

PS. Når du først er i gang med å bake søtpotet: Putt en ekstra i ovnen, så har du en til å lage søtpotethummus av!

DSC_0547

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s