Ugress er digg: Brenneslesuppe

DSC_0054-1

Siden jeg tryna halvnaken oppi et brenneslekratt som barn og endte opp med å måtte ligge neddynket i potetmel på en solseng resten av dagen, har jeg hatt et anstrengt forhold til brennesle. Men de siste dagene har jeg kjørt eksponeringsterapi, initiert av at mamma hadde lagd brenneslesuppe til forrett i helga. På søndag stakk jeg ut i hagen utstyrt med tjukke arbeidshansker og saks for å høste mer til lunsjsuppe. Endelig venn med fienden! Brenneslesuppe er skikkelig godt, minner om spinatsuppe. Og snakk om kortreist mat med null karbonavtrykk, for ikke å snakke om den tilfredsstillende følelsen av å ha sanket sin egen mat!

I tillegg er det ikke måte på hvor sunt brennesle er. I følge denne siden kan ugresset hjelpe mot alt fra leddgikt og magesår til kviser og allergi. Nesle inneholder særlig mye jern og C-vitamin. I tillegg er det jo helt rent og sprøytemiddelfritt, så lenge du sørger for å høste neslen et sted du vet det ikke er blitt sprøytet, og ikke rett i nærheten av en vei.

Brenneslesuppe er foreløpig det eneste jeg har prøvd å lage av ugresset, men flere oppskrifter kommer forhåpentligvis etter hvert, siden jeg har tatt med meg en bærepose full av blader hjem fra Hadeland. Har dere noen gode tips, kanskje? Denne suppa er superenkel å lage, men jeg kan tenke meg at variasjoner også kan være gode. For eksempel kan man ha i kokte poteter og mose dem sammen med neslen for en litt tjukkere suppe.

DSC_0034

Brenneslesuppe

Dette trenger du:

Nok til 4 porsjoner

 • 1 liter kraft eller buljong
 • En god del brennesleblader, vi fylte nesten en tilitersbøtte (ikke sammenpresset)
 • 2-3 hvitløksfedd
 • En god skvett fløte eller crème fraîche
 • Salt og pepper
 • Kokte egg og godt brød til servering

Sånn gjør du:

1. Begynn med å sanke brennesle. Som kjent brenner planten, så bruk ordentlige hansker eller vær eventuelt veldig forsiktig. Jeg brukte arbeidshansker og saks, og klippet bladene rett oppi en bolle. Ikke ta med de største bladene, bruk de yngre bladene. Pass på å ikke få med for mye stengler, men bare blader.

DSC_0029-1

DSC_00302. Skyll bladene godt med kaldt vann. Vær forsiktig, de brenner fortsatt! Fjern eventuell jord, gress eller andre planter som har kommet med. Klipp bort store stengler.

DSC_0037

3. Ha bladene i en kjele sammen med kraft eller buljong og hakket hvitløk. Kok opp, og la det koke i ca 10 minutter.

DSC_0038-2

4. Bruk en stavmikser til å mose til en fin suppe. Smak til med salt, pepper og fløte.

5. Server med kokte egg og godt brød, og eventuelt en klatt crème fraîche eller rømme oppi suppa.

PS: Her er oppskrift på en litt mer luksuriøs variant, lagd med sjalottløk, hvitvin og parmesan.

 

Reklamer

4 tanker om “Ugress er digg: Brenneslesuppe

 1. Så morsomt, jeg så faktisk akkurat på den oppskriften og tenkte jeg ville prøve å lage den! Det blir kveldens prosjekt! Oj, vill hvitløk, nei, det har jeg ikke hørt om i Norge. Men jeg vet jo generelt altfor lite om alt det spiselige som vokser rundtomkrig. Ramsløk er jo litt hvitløksaktig, men jeg tror ikke det er så vanlig i Oslo/på Hadeland. Ser den ut som hvitløk, den du finner?

 2. Kan tipse om ramsløk, seiersløk og luftløk: Nordiske hvitløker. Foreldrene mine selger den og sender i post 🙂

  Eller så kan jeg vaaaaarmt anbefale løpstikke! Lager det nå sammen med brennesle og det lukter helt villt godt ❤

 3. Wow! Har de en hjemmeside e.l.? Lov med reklame her 🙂
  Løpstikke bruker mamma mye, det er kjempegodt! Men har ikke prøvd det sammen med brennesle før…det må testes! Takk for tips!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s