Ugress er digg III: Brenneslepesto

DSC_0173

Hvorfor fly inn basilikum, pinjekjerner, olivenolje og parmesan langveisfra for å lage pesto, når du kan finne pestoingredienser så å si i hagen? I denne pestoen er pinjekjerner byttet ut med tørt brød, basilikum med brennesle og olivenolje med rapsolje. Skeptisk? Bare prøv, dette ble skikkelig godt! Som ost brukte jeg parmesan fordi vi hadde mye hjemme fra snille svigerforeldre som har vært i Roma, men hvis du vil ha 100 prosent lokal pesto kan du jo bruke en norsk fast og smakfull ost i stedet.

Pestoen kan brukes på samme måte som du ville brukt vanlig pesto, for eksempel på pasta, sammen med annet pålegg på brødskiva eller ha en dæsj i kremet potetsuppe. Jeg lagde lunsjsalat av en boks kikerter, chilimarinert fetaost, gulrotskiver, purre og neslepesto, det ble skikkelig godt.

Pesto av brennesle

Du trenger:

  • 20 gram brødsmuler/tørt brød
  • 100 gram unge brennesleblader, evt toppbladene på eldre planter
  • 20 gram parmesan eller annen fast og smakfull ost
  • 1/2 hvitløksfedd, most sammen med litt salt
  • 150-200 ml ryps/rapsolje
  • Salt og pepper

DSC_0148

    Sånn gjør du:

  1. Forvarm ovnen til 180°C. Smuldre opp brødet i smuler i en ildfast form eller på en stekeplate, og la det steke i 10 minutter til smulene er gyldne. Sjekk dem ofte så det ikke svir seg. Ha smulene over på en tallerken og la dem avkjøles.
  2. Plukk brennesler. Ta bare de yngste bladene, eller bare de øverste bladene på eldre planter. Fjern alle stilker bortsett fra de tynneste, og vask godt. Bruk hansker!
  3. Fyll en bolle med iskaldt vann.
  4. Fyll en stekepanne som er stor nok til å romme all brenneslen halvfull med vann. La det koke opp.
  5. Ha i brenneslebladene, dytt dem ned i vannet med en tresleiv. La det koke i kun 1 minutt, hell så av vannet gjennom en sil over en bolle for å ta vare på kokevannet. Ha med en gang neslene i isvannet. Med en gang de er avkjølt, ta dem ut av vannet og klem ut så mye vann du klarer. De brenner ikke lenger nå som de er kokt.
  6. Ha brenneslen i en foodprocessor sammen med brødsmuler, ost og hvitløk, eller bruk en stavmikser til å mose det sammen. Ha i olje litt etter litt til du har en passe løs blanding. Du kan eventuelt også støte ingrediensene sammen med en morter.
  7. Smak til med salt og pepper. Tada, ferdig!
  8. Neslevannet du tok vare på er kjempenæringsrikt og kan drikkes.
DSC_0152

Superlokalt: Rapsolje som er dyrket på Hadeland og presset på gården jeg kommer fra.

DSC_0168

Min stavmikser er ødelagt, så jeg finhakket ingrediensene og moste det sammen med en sleiv.

DSC_0180

For flere brennesleoppskrifter, se også:

Ugress er digg I:Brenneslesuppe

Ugress er digg II: Nesle Aloo

 

Oppskriften på pesto fant jeg på River Cottage.

 

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s