Jordskokkbiffer med lun grønnsakssalat og fløtesaus

DSC_0081

Jordskokk er noe av det beste jeg vet! Da jeg skulle feire levert masteroppgave, sto derfor jordskokkbiffer på festmenyen. Denne middagen er så smakfull og tilfredsstillende at den trygt kan lages også til folk som har det for seg at de trenger kjøtt for at middagen skal bli komplett. Bedre enn noen søndagssteik jeg har smakt, i alle fall.

Originaloppskriften er fra den svenske kokken Michael Björklund, og jeg fant den på NRK. Egentlig er det ramsløk i sausen og ramsløkblomster i salaten, så er du så flink å ha plukket ramsløk, så bruk det. Jeg hadde ikke ramsløk, men sausen smakte helt fabelaktig med litt gressløk i.

Dette er en stor porsjon, jeg hadde jordskokkbiff til mange dager etter å ha lagd denne. Halver eventuelt. Pass på å skjære ganske tjukke skiver av jordskokkbiffene, hvis ikke kan de smelte litt utover i panna. Og ikke ha jordskokken for lenge i ovnen, poenget er at de fortsatt skal gi god tyggemotstand i biffene. MMMMMmm!

Du trenger:

til 8 porsjoner

Jordskokkbiffer

  • 0,5 kg jordskokker
  • 1 ss eddik
  • 100 g smør
  • 1 kg poteter
  • 1 dl revet parmesan eller gräddost
  • 1 klype havsalt
  • 3 klyper svart pepper

Saus

  • 1 dl hvitvin
  • 2 sjalottløk
  • 0,5 dl kremfløte
  • 1 dl crème fraîche
  • 100 g smør
  • 10 ramsløkblader (kan sløyfes eller erstattes med litt gressløk)

Grønnsakssalat

  •  3 gulrøtter
  • 12 reddiker
  • 16 ferskpoteter
  • 12 vårløk
  • 1 bunt dill
  • 1 bunt ruccola
  • 16 ramsløkblomster (kan sløyfes)
  • 2 klyper salt
  • 3 ss smør

DSC_0063

Sånn gjør du:

Biffer:

  1. Sett stekeovnen på 160 °C. Skrell jordskokkene og legg dem i kaldt vann med litt eddik (1 ss eddik per 1 liter vann) så de holder seg hvite. Skjær dem grovt i mindre biter og legg dem i en ildfast form. Tilsett 100 g smør, havsalt og pepper. La det steke ved 160 °C i ca. 10 minutter i ovnen.
  2. Skrell og kok potetene. Mos potetene og bland inn parmesan eller annen ost. Smak til med salt og pepper.
  3. Ta jordskokkene ut av ovnen og rør dem sammen med potetmosen. Moses til en grov masse – la det være igjen jordskokkbiter i biffene.
  4. Legg jordskokkblandingen på et stykke aluminiumsfolie. Form den til en pølse ved hjelp av folien. Pakk den godt inn i folien. Settes kaldt i minst en halv time. Når rullen er kald tas folien av. Skjær to cm tykke skiver og stek dem i smør til pent brune biffer.

DSC_0048

Saus:

  1. Hell hvitvin i en gryte. Grovhakk løken, ha den i gryten. La det koke en stund til halvparten av væsken har fordampet. Tilsett fløten og kok til sausen blir tykk. Salte og pepre. Tilsett crème fraîche og 100 g smør. La det koke opp og smak til med salt og pepper. Sausen er ferdig når det kommer trege bobler.
  2. Hvis du har ramsløk, finhakk denne og bland bladene inn i sausen. Kjør med en stavmikser sammen med to spiseskjeer smør til en jevn, grønn saus. Har du ikke ramsløk, klipp eventuelt oppi litt gressløk. Serveres til jordskokkbiffene og grønnsakssalat.

Grønnsakssalat:

  1. Kok potetene sammen med mye dill. Vask og rens grønnsakene og del reddiker (tynne skiver), vårløk (skiver), gulrøtter (tynne skiver) og kokte poteter (tykkere skiver). Ha to cm vann i bunnen av en gryte sammen med to spiseskjeer smør. Legg i de kokte, oppskårne potetene og gulrotskivene. La det det småkoke et minutt før du har i vårløken og reddikene. Strø på salt og pepper.
  2. Pynt med ruccola, ramsløksblomster, dill og pepper. Serveres sammen med jordskokkbiffer og ramsløksaus.

DSC_0071

DSC_0080

DSC_0097

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s