Vegetarmiddag med Dr Pachauri

pachauri

«Folk spør meg hvordan jeg får i meg nok proteiner som vegetarianer. ‘Spør en elefant til råds’, svarer jeg da.

Og hvis du fortsatt er usikker etter å ha snakket med elefanten, spør en hest.

Dersom du fortsatt lurer på hvordan det er mulig å få i seg nok proteiner uten å spise kjøtt, spør en som ligner enda mer på mennesket. Spør en gorilla.»

Omtrent dette sa en kjent vegetarianer som jeg var så heldig å møte i helga, nemlig Rajendra Kumar Pachauri, leder av FNs klimapanel (IPCC).

Fredsprisen

Dr Pachauri mottok Nobels fredspris på vegne av FNs klimapanel sammen med Al Gore i 2007. Han leder også TERI (The Energy and Resource Institute), verdens største forskning- og utviklingsinstitusjon innen fornybar energi og bærekraftig ressursbruk, med hovedsete i New Dehli.

Nå i helga var Dr Pachauri med en rådgiver på uformelt besøk på Energigården hvor familien min bor. Han var en humoristisk og utrolig hyggelig mann. Vi snakket blant annet om vegetarmatens fortreffelighet, og mamma og jeg hadde bare litt prestasjonsangst da vi skulle lage middag. Det ble jordskokkburgere med grønnsakssalat, ovnsbakt aubergine, fylt sopp og hjemmelagd is av blåbær, bringebær og banan til dessert. Dr Pachauri mente vi burde reise til India og starte en nordisk vegetarrestaurant. Det hadde vært noe!

Blir modell for internasjonale energigårder

Anledningen for besøket var en samarbeidsavtale som er inngått mellom Energigården og Dr Pachauri. Energigården er et informasjonssenter for bioenergi og annen fornybar energi som pappa startet opp på begynnelsen av 1990-tallet, som du kan lese mer om her. På Energigården vises bio- og solenergi i praksis, gjennom at nesten all energi til gården kommer fra egen skog samt fra solfangere på taket. Privatpersoner, bedrifter, organisasjoner og offentlige personer kommer til gården for å lære om fornybare energisystemer. Det er også et konsultent- og rådgivningsfirma.

Energigården er nå i ferd med å etablere et globalt nettverk av «energigårder» etter å ha signert en samarbeidsavtale med Dr Pachauri i fjor. Avtalen går ut på at Energigården og TERI skal utvikle kompetanse- og opplæringssentre for fornybar energi, lokal energiproduksjon og energieffektivisering i Myanmar og India, og etter hvert også i flere andre land. Det norske Energigården-konseptet skal brukes som modell. Energigården har allerede utarbeidet forprosjekter for energigårder i Kenya og Ukraina. Så dette er utrolig spennende, og jeg er stolt datter!

Øke kunnskap om fornybare energikilder

Målet med å bygge opp internasjonale energigårder er å hjelpe mennesker i rurale strøk til å utnytte sine lokale fornybare energiressurser på en energieffektiv og bærekraftig måte.

Hvorfor? Verden kommer til med å trenge mye energi i framtida. Som kjent bør framtidas energibruk i stadig mindre grad komme fra fossile kilder som olje. Etterspørselen etter fornybar energi vil derfor bli stor også i utviklingsland, spesielt i rurale strøk hvor det i dag er begrenset tilgang på ren og moderne energi.

Det er et stort ressurspotensial for bio-, sol-, vind- og vannkraft i disse landene, men bruken begrenses av mangel på kunnskap, teknologi og kapital. IPCCs siste rapport fra april trekker fram bioenergi som en av de viktige bærebjelkene i framtidas energisystem. Med riktig bruk av ressursene og moderne teknologier kan 20-60% av verdens energibehov dekkes av biomasse innen 2050. I dag står bioenergi for 12%, noe som tilsvarer ca. 2/3 av den fornybare energibruken.

Jeg gleder meg til å følge prosjektene framover.

Miljøpsykologi

Jeg fikk selvfølgelig spurt Dr Pachauri om han kjente til miljøpsykologi, og det gjorde han. Han mente det er et viktig felt som det bør satses mye mer på framover. Så der var vi enige!

Begge bildene er tatt av Kari-Anne Jønnes.

pachauri2

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s