Er du en del av naturen?

Bilde

 • Mitt forhold til naturen er en viktig del av hvem jeg er.
 • Jeg liker å være utendørs, selv i dårlig vær.
 • Jeg liker å grave i jorda og få jord på hendene.
 • Jeg legger merke til dyre- og planteliv uansett hvor jeg er.
 • Vi mennesker har ikke rett til å bruke naturressurser som vi vil.

Er du enig eller uenig i disse påstandene? Hvor enig du er, kan si noe om din tilknytning til naturen.

Henger sammen med miljøengasjement

Påstandene er nemlig en del av Nature Relatedness Scale, som brukes for å måle individers opplevelse av tilknytning til naturen. Du kan ta hele testen her. Skårer du nærme 5 har du veldig sterk naturtilknytning, skårer du nærmere 1 har du lav naturtilknytning.

Naturtilknytning er mye forsket på innen miljø- og økopsykologi. Folk med sterk naturtilknytning ser på seg selv som en del av naturen og resten av økosystemet, heller enn atskilt naturen og andre levende vesener. Trekket er inspirert av og overlapper med hva filosof Arne Næss kalte det økologiske selv, som er en utvidelse av selvet til å inkludere også resten av naturen.

Jo større forståelse vi har av vårt samliv med andre vesener, jo større omhu vil vi vise. Dermed er også veien åpen for glede over andres trivsel og sorg over deres død og fordervelse. Vi søker vårt eget beste, men ved selvets utvidelse søker vi dermed også andres.

Arne Næss i Økologi, samfunn og livsstil

Bilde

Her sitter Vegard og føler på sitt slektskap til trærne(?) Det er lett å gjøre narr av økopsykologi, men det er jo et naturvitenskapelig faktum at alt DNA-liv har felles opphav.

Mennesker som i stor grad føler seg som en del av naturen, ser også ut til å være mer opptatt av å ta vare på den. Studier viser at sterk naturtilknytning henger sammen med:

 • Miljøengasjement
 • Medlemsskap i miljøorganisasjon
 • Å handle økologiske varer
 • Å handle fair trade-varer
 • Å tilbringe mye tid i naturen
 • Å være vegetarianer

Det er derimot negativ sammenheng mellom naturtilknytning og forbukslivsstil. Og ikke nok med det, men studier tyder på at de med sterk naturtilknytning faktisk er lykkeligere enn de med lav naturtilknytning.

Bilde

Kan styrkes

Forskere forstår naturtilknytning som et personlighetstrekk som er ganske stabilt over tid. Likevel viser studier at det er mulig å styrke sin tilknytning til naturen. Som psykologiprofessor P. Wesley Schultz skriver: «På samme måte som forholdet mellom to mennesker kan bli dypere og sterkere, så kan det samme skje med vårt forhold til det naturlige miljøet.»

For eksempel så endret barn som hadde vært på leir ute i naturen i flere dager perspektiv på forholdet mellom mennesket og natur, så de så på mennesker mer som en del av naturen etter oppholdet.

Dermed kan naturopplevelser faktisk styrke både lykkenivået og miljøengasjementet ditt! (Selv om man ikke er sikker på relasjonen her. Kanskje folk som er lykkelige i utgangspunktet føler seg mer som en del av naturen? Og kanskje miljøengasjement fører til sterkere naturtilknytning?).

DSC_0627

As the water flows from the mountain to the sea, it is the river, and the river is me. Maori Whakatauk

 

Les mer om nature connectedness på Wikipedia.

Les min artikkel om barndom og natur og nature deficit disorder på Harvest.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s