Krydret veganpølse à la salsiccia

DSC_0035

Min store guilty matpleasure er pølser. Ikke fancy pølser med krokodillekjøtt eller øl eller krydre ingen har hørt om, men helt ordinære grillpølser i lompe med ketchup, sennep og sprøstekt løk.

Men nå som jeg er blitt som semi-vegetarianer smaker liksom ikke grillpølsene like godt lenger. Jeg har egentlig bare lyst til å kunne spise lompe med ketchup og sennep og sprøstekt løk og noe som passer til inni der. Soyapølser syns jeg er litt stusselig. Men nå har jeg funnet noe enda bedre: det går an å lage veganske pølser selv, som er myyyyyye bedre enn både Gildes grill og soyapølser.

Jeg hater forresten å måtte kalle disse for «veganpølser», for det høres så utrolig trist ut og yter overhodet ikke rettferdighet til hvor deilige de er. Pølsene minner om italienske, krydrede salsiccie, og har den for vegetarianere etterlengtede umamismaken. I tillegg til å være rike på smak, er en annen fordel med disse godsakene at de er fylt med bønner, sopp, løk og masse deilige krydre i stedet for et tonn med salt, ørebrusk og bakterierik MUK.

Jeg serverte pølsene til kjøttglade venner på 17. mai, og vi var vel enige om at med lompe og tradisjonelt pølsetilbehør, smaker man ikke forskjell på disse og vanlige pølser – bortsett fra at disse smaker mer krydret og bedre. DSC_0024Og forresten: vegetarianere blir ofte spurt hvorfor de på død og liv skal etterligne kjøttprodukter ved å lage for eksempel linseburgere og soyapølser. Sannheten er at ordet pølse ikke har noe med kjøtt å gjøre i det hele tatt. Ordet er muligens beslektet med middellavtysk pole, pule og nederlandsk peul, som betyr «ertebelg». Navnet spiller dermed på formen, ikke innholdet. Et annet ord for pølse er kurv (svensk: korv), som betyr «krumme, bøye sammen, krølle». Pølse heter på engelsk sausage, på fransk saussice, på spansk salchicha og på italiensk salsiccia, ord som alle stammer fra det seinlatinske salsicia som igjen er avledet av salsus, som betyr «saltet» (Kilde: den eminente norske etymologiske ordboken av Yann de Caprona).

Ergo: Ordene for pølse refererer til at en pølse er krummet og salt. En pølse av bønner og sopp er altså akkurat like mye en pølse som en av kjøtt.

Ok, nok om det. Her er oppskriften. Det er litt dill å lage, så lag gjerne en stor porsjon og frys ned, så har du til masse grilling utover. Hvis du ikke har alle krydre, så bruk bare det du har for hånden. Jeg syns det funket fint med litt BBQ-saus kjøpt på Rema 1000 i, det ga en røkt smak. Hvis du ikke finner black eyed peas (jeg kjøpte hermetiske på innvandrerbutikken på Carl Berner), så bruk for eksempel kikerter eller hvite bønner.

Du trenger:

Til 4-6 pølser, avhengig av størrelse. Dette er ikke en veldig stor oppskrift, så den kan godt dobles.

Til kryddermiks:

 • 1 ½ ts hvitløkspulver
 • 1 ½ ts malt fenikkelfrø
 • ½ ts svart pepper
 • 1 ts salt
 • 1 ½ ts paprikapulver
 • 1 ½ ts røkt paprikapulver (fås kjøpt på Gutta på Haugen, ICA etc. Anbefales!! Men kan sløyfes).
 • ½ ts tørket chili
 • 1 ts oregano
 • 1/8 ts allehånde
Til pølsedeigen:
 • 2 ts + 2 ts olivenolje
 • 3 dl hakket sopp, f.eks. aromasopp og sjampinjong
 • 1 dl løk, finhakket
 • 2 hvitløksfedd, finhakket
 • 5 dl kokte eller 2 bokser svartøya/vigna-bønner (black-eyed peas). Kan erstattes med kikerter, hvite bønner e.l.
 • 2 ss soltørket tomat, finhakket
 • 2 ss tomatpuré
 • 0,5 dl næringsgjær (kjøpes på helsekost eller iHerb, jeg bruker denne. Kan også sløyfes)
 • 1 dl rismel (kjøpes på innvandrerbutikker)
 • 1 ss fiberhusk (kjøpes på helsekost. Kan erstattes med litt havregryn eller most linfrø blandet med litt vann. Poenget er at dette gjør at deigen holder seg sammen).
 • 3 ss Worcestershire-saus
 • Noen dråper Liquid Smoke, om du har. Jeg brukte i stedet en dæsj grillsaus kjøpt på Rema 1000.

Sånn gjør du:

 1. Bland sammen alle krydre i en bolle.
 2. Varm en panne med 2 ts olivenolje. Stek løk, sopp og hvitløk til det er mykt. Sett til side og la det kjølne.
 3. Mos ertene/bønnene i en stor bolle, enten med hjelp av en gaffel, en potetmoser eller med hendene. Ikke finmos det helt. Ha i soltørket tomat, næringsgjær, krydder, rismel og fiberhusk. Bland alt godt sammen.
 4. Del blandingen i 4-6 deler, avhengig av hvor store pølser du vil ha. Form hver del til en pølse. Pakk hver pølse inn i alumuniumsfolie, og damp dem i 15-20 minutter. Dersom du har en damprist, bruk denne. Da kan du dampe pakkene i en stekepanne med rist i bunnen. Hvis ikke find det mange måter å gjøre dette på, poenget er at det må være flatt, og at pakkene ikke kommer i kontakt med vann, og at det fins et lokk. Jeg brukte bare et dørslag i metall som fikk plass i en kjele jeg hadde. Jeg tok litt vann i kjelen, la dørslaget oppi her, lot vannet koke opp, la pølsepakkene oppi dørslaget, og la et lokk på. Skru ned varmet når vannet har kokt opp, og la pølsene dampe.
 5. La pakkene kjøles ned. Nå er de klare til å stekes eller grilles. Resultatet blir best om de får ligge noen timer/over natta i kjøleskapet først, så de setter seg ordentlig. Du kan også ta dem ut av aluminiumsfolien og fryse dem ned når de er nedkjølt.
 6. Når de skal grilles/stekes: ta dem ut av aluminiumsfolien og sleng på grillen eller i stekepanne. Server med ditt yndlingstilbehør.

DSC_0017

DSC_0028DSC_0033

 

 

Reklamer

4 tanker om “Krydret veganpølse à la salsiccia

 1. Interessant oppskrift! Denne må helt klart prøves 🙂
  Men bare vær klar over at disse per definisjon ikke er helt glutenfrie. Worchestershire saus inneholder dessverre hvete, men går sikkert ann å bruke tamari eller en annen glutenfri soyasaus.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s