Linse- og bønnepostei

DSC_0136

Godt nyttår! Kanskje du har som nyttårsforsett å ha noen flere kjøttfrie dager i uka? Linse- og bønnepostei er et skikkelig godt, kjøttfritt pålegg som er skummelt likt leverpostei i både smak og konsistens. Med sylteagurk på smaker jeg ikke forskjell. Linser og bønner er dessuten i likhet med lever gode jernkilder, og hvis du lager posteinen i en jerngryte, får du ekstra med jern. Posteien kan fryses, så lag gjerne en stor porsjon!

Du trenger:

  • 2 gule løk
  • 150 g tørre kidneybønner eller svarte bønner
  • 100 g grønne eller brune linser
  • 50 g belugaliner (kan erstattes med grønne eller brune linser)
  • 1 dl olivenolje
  • olje til steking
  • 3 egg
  • 5 nellikspikre
  • 1 ss pepperkorn
  • 1 ts allehånde
  • ca 2 ts havsalt
  • 1 ts urtesalt
  • 1/4 sitron

DSC_0037

Sånn gjør du:

  1. Skyll linser og bønner og legg dem i rikelig med vann over natten.
  2. Ha krydderet i en morter og knus det fint. Du kan selvfølgelig også bruke ferdigmalte krydre.
  3. Finhakk løk og surr den i olivenolje til den er gjennomsiktig, ikke brun. Ha i halvparten av krydderet, hell av vannet fra bønnene og linsene, og ha disse i gryten. Bruk en romslig gryte.
  4. Hell vann over bønner og løk så det dekker godt. Kok til bønnene er møre, ca. 45 minutter.
  5. Sett ovnen på 200 grader, gjerne varmluft.
  6. Hell av vann fra bønnene hvis det er mye igjen. Mos massen med blender eller i en kjøkkenmaskin. Hvis du vil ha en grovere postei, kan du mose bønnene litt med en gaffel i stedet.
  7. Ha i olivenolje mens du blander. Tilsett så sammenvispede egg, litt av gangen, og resten av krydderet. Skvis i sitronsaft og smak til røren til den er passe krydret, salt og balansert. Det friske fra sitronsaften skal ikke smakes, bare anes.
  8. Ta bakepapir i en stor eller to små brødformer og ha i røren.
  9. Sett inn en langpanne med vann i, sett formen oppi og stek ca. 30 minutter.
  10. La posteien stå i formen til den er helt kald før du tar den ut. Du kan skjære opp i skiver og fryse bitene. La dem tine i kjøleskapet.

DSC_0104DSC_0116

Advertisements

2 thoughts on “Linse- og bønnepostei

  1. Har en svakhet for ovnsbakt leverpostei så den gleder jeg meg til å lage! Hvor mange minutter skal den stekes? (Stod ikke ovenfor antall minutter!). Godt nytt år og klem 🙂

  2. Så bra! Spiste den nettopp på nybakt brød med sylteagurk på, mmmm! Ca. 30 minutter skal den stå, det falt hvis ut… Godt nyttår til deg og! 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s